top of page
Søk
  • Forfatterens bildeTonje Havstad

Vikingskip, små og store!


Sveinung Havstad med tinnmodellen av Osebergskipet.

At båter er viktig for en familie som heter Havstad, er kanskje ikke så rart. At vikingskip er viktige på 2000-tallet er kanskje rarere. Men faktum er at vikingskip har vært sentrale på flere måter. Som mange andre, solgte vi tinn i USA gjennom Rasmussen Import Company. Bestefaren i familien seilte faktisk på det noe snodige "Viking" som ble seilt til Chicago i forbindelse med verdensutstillingen i 1893, kun 13 år etter at originalen Gokstadskipet ble funnet ved Sandefjord. I 2001 laget vi en modell av Osebergskipet som vi tok med til Minneapolis og solgte til entusiastiske norskamerikanere. Men mer kult er det at den gode pilgrim Eivind Luten selger modellen til inntekt for vikingskipsbyggingen i Tønsberg. Når de selger den ved siden av Osebergkopien, må vi ta det som et godt tegn.

Stevnen på Osebergskipet, bilde tatt til arbeid med modellen.

En annen kul greie, er at Havstad bidrar til betydelig inntekter på Vikingskipmuseet i Oslo ved at de selger mange tusen bittesmå vikingskip, pins og saltskjeer. Kanskje ikke like autentiske, men norske og rimelig nok til at de er lette og selge - og inntektene går til "the real thing"

Derfor var det også ganske gøy da "Draken Harald Hårfagre" fra Haugesund la sine første treningsturer til Fedje i 2013 og vi hadde fabrikken full av våte, kalde "Vikinger" som fikk sove i fryserommet og ombord i "Kårstein". Og ikke minst da Gjermund var så heldig å få være med en hel dag på seiltrening rundt Fedje.

162 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page